NYAB europaanpassar signalsystem efter järnväg

NYAB_Kiruna

European Rail Traffic Management System (ERTMS) är ett EU-gemensamt signalsystem. Trafikverket ansvarar för införandet i Sverige och beräknar den totala kostnaden till ca 30 miljarder kr. Det handlar om att ersätta en äldre och sliten signalanläggning och att på sikt underlätta för en hållbar och gränsöverskridande tågtrafik i Europa.

NYAB har tilldelats kontrakt på sträckan Kiruna-Riksgränsen. Projektet benämns ”OPTO 2.0 – För utförande av förläggning av multidukt på malmbanan, sträckan Kiruna Malmbangård – Kiruna – Riksgränsen, inom Norrbottens län.

Projektet utförs som en utförandeentreprenad och innefattar förläggning av multidukt, placering av teknikskåp samt blåsning av mikrokabel inom spårområde och passage över broar ingår i entreprenaden. Produktion påbörjas inom de närmaste veckorna. Kontraktsvärdet för NYAB uppgår till drygt 141 miljoner SEK.

– Ett utmanande och tidsmässigt forcerat projekt, med ett högt fokus på säkerhet. Vi är glada över att Trafikverket ger oss förnyat förtroende, då vi utfört liknande entreprenad föregående år. NYAB har utvecklats bra inom såväl fiber/opto, väg och järnväg på senare år. Vi har nyligen tilldelats annat trafiksäkerhetshöjande projekt åt Trafikverket. I form av nybyggnation av viltstängsel i Norrbotten, säger Mikael Ritola, Affärsområdeschef och vice koncernchef NYAB.

– Tekniken i en stor del av nuvarande signalsystem har överskridit sin teoretiska tekniska livslängd. Trafikverket gör denna övergång i ett mycket nära samarbete med tågtrafiks branschen, och det är inte mer än ett decennium bort innan hela Sveriges järnvägsnät övergått till ERTMS. Att få vara med och möjliggöra framtida övergång till ERTMS och därmed förbättra möjligheterna för en klimatneutral trafik på Europas järnvägsnät är mycket glädjande. NYAB har en fortsatt stark utveckling inom infrastrukturrelaterade projekt, säger Johan Larsson, koncernchef NYAB.

Dela artikeln
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Vi använder cookies för att förbättra din vistelse. Om du fortsätter att surfa på webbplatsen godkänner du användningen av cookies.