NYAB tecknar två kontrakt med Sunpine

NY181030-909-jpg

Sunpine har en ökande efterfrågan på sina produkter och marknaden för hållbara drivmedel växer. Därför investerar Sunpine 250 miljoner SEK i en ny anläggning. Ambitionen är att genom denna investering öka produktionen av talldiesel med 50%. Produktionen i den kommande anläggningen planeras starta under år 2020.

Kontrakten avser dels utförande av en markentreprenad samt en grundläggningsentreprenad för den nya anläggningen på Haraholmens industriområde i Piteå. Projektet startar omgående. Arbetena består av schakt, fyllning, grundläggning, betongarbeten, vatten och avlopp samt asfaltering och skall i sin helhet vara färdigställda september 2019.

-Två var för sig intressanta projekt som tillsammans blir ännu intressantare. Den färdiga anläggningen skapar i förlängningen arbetstillfällen i Piteå, och är av betydelse för att minska koldioxidutsläppen. Projekten ger oss genom samordning god möjlighet att optimera vårt hållbarhetsarbete samt kostnadseffektivisera, säger Erik Öhman, Platschef för båda entreprenaderna på NYAB.

-Mycket hedrande att Sunpine väljer oss som entreprenör. Redan i upphandlingsfasen har parterna haft ett bra samarbete och en god dialog. Tillsammans med projektören Pöyry har vi funnit förbättrande förändringar i projektet. Vi har möjlighet att hämta stora volymer bergmaterial till markkonstruktionen från vår CE-märkta bergtäktsverksamhet på Pitholm. Det korta transportavståndet leder till reducerade koldioxidutsläpp inom projektet. Det uppskattas av oss, Sunpine och framtiden, säger Fredrik Karkiainen, Affärsområdeschef anläggning, NYAB.

-Glädjande ser jag att vi som bolag styr och framför allt agerar efter de sjutton globala hållbarhetsmål som antagits av världens ledare under FN. Målet var glasklart när jag tillträdde min tjänst: ”NYAB skall kunna använda sitt hållbarhetsarbete som ett konkurrensmedel utan att ge avkall på målet om kostnadseffektivitet, dessa skall gå hand i hand och bära varandra. Globala målen 2030 skall iakttas, och vi skall utvecklas snabbare inom detta område än vad vi gör och har gjort inom alla andra områden, och vi måste kommunicera det”. Detta ser jag som ett bra tillfälle att kommunicera att vi utvecklats, och skall så fortsätta göra, säger Magnus Broström, KMA & Hållbarhetschef på NYAB.

– Vi har startat samarbetet med NYAB och förbereder byggprojektet så långt det går i väntan på att alla tillstånd kommer på plats. Vi ser fram mot ett gott samarbete i ett för oss mycket viktigt och spännande utvecklingsprojekt, säger Ulrika Hagman, projektledare för investeringar, SunPine.

Dela artikeln
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Vi använder cookies för att förbättra din vistelse. Om du fortsätter att surfa på webbplatsen godkänner du användningen av cookies.