VD har ordet

-DSC1897-2-jpg

Det är ganska exakt 2,5 år sedan mitt och NYABs första VD-ord. Bolagets utveckling under dessa 2,5 år har varit minst sagt bra. Vi var fram till våren 2013 ett litet stängsel-, husflyttnings- och rivningsföretag med 7 yrkesarbetare och 1 tjänsteman, årsomsättningen 2012 var ca 24 miljoner kr.

2015 var vi ca 60 anställda, något färre tjänstemän än yrkesarbetare. Vi utför de flesta typer av bygg- och anläggningsprojekt samt husflyttningar, rivningar och stängselarbeten. NYAB och dotterbolaget NYAB INFRA omsatte drygt 300 miljoner kr under föregående år. Då vi tillämpar succesiv vinstavräkning kommer den redovisade nettoomsättningen att landa på ca 250 miljoner kr. NYAB kommer att redovisa ett rörelseresultat på ca 9%. Följaktligen har vi med oss drygt 50 miljoner kr omsatt som ej är resultat avräknat in i 2016.

Att klara av ett rörelseresultat på 9% under en så kraftig tillväxt som är 100% organisk är ett gott betyg åt bolagets ledning och strategier. Det är ett väldigt gott betyg åt bolagets yrkesarbetare samt operativa byggchefer på alla nivåer. Slutsatsen blir att vi som bolag gör väldigt mycket mer rätt än fel.

NYAB har avslutat bolagets första treårs plan och målsättningen med en tillväxt överstigande 40% varje år för 2013, 2014, 2015 har klarats av med skratt, glädje, svett och tårar. Totalt har NYAB-koncernen en tillväxt på drygt 1000% under denna period.

Vi ser att vi har en bra plattform att växa vidare ifrån. NYAB är numer ett starkt varumärke och det märks att den lokala marknaden uppskattar oss och vårt arbete.

Vi har tidigare kommunicerat att vi ska gå ut med en ny treårs plan. Så blir det inte. Bakgrunden är den att vi ser att vi behöver växa geografiskt för att långsiktigt fortsätta utveckla NYAB.

Följaktligen blir 2016 ett mycket viktigt år då vi lägger vårt krut på att förfina och utveckla bolagets interna processer samt undersöka vilka nya marknader vi ska in på. I dagsläget är Mälardalen och norra Norge de som ser mest intressanta ut.

På dessa marknader kommer det att vara ett gott utbud under överskådlig framtid. Samtidigt vet vi att när ett bolag går in i en ny geografi i en mogen bransch så är den nya aktören i många fall Kalle Anka och begår onödiga, klantiga misstag som är kostsamma. NYAB skall vara ytterst selektiva avseende var, när och tillvägagångssätt då vi på allvar lämnar länet. Med det sagt så kan det ske redan till våren om allt är rätt och det kan lika gärna dröja ytterligare ett år.

Den uttalade målsättningen för år 2016 blir den att vi skall maximalt växa med 40%, det är en klar nedtrappning i tillväxt. Naturligtvis är det kundnöjdhet som styr och står överst. Växer vi med mer än 40% är vi tveksamma till att vi levererar en kvalitet som ger nöjda kunder. Kommande årsskifte återkommer vi med en genomarbetad treårs plan för lönsam tillväxt.

Vill avsluta med att konstatera att vi hållit vårt löfte och blivit bättre. NYAB är mycket bättre än vad vi var för 2 år sedan, samtidigt är vi klart större som bolag och får nya krav på oss och vi ställs inför nya utmaningar. Är vi lika beslutsamma och ödmjuka som vi varit under våra första år så kommer vi att vara ännu lyckosammare kommande år. Det är lyhördhet och ”Performance in construction” som gäller. Vi har det i våra egna händer och vi skall fortsätta utvecklas med våra leverantörer och kunder.

– Johan Larsson, VD NYAB

Dela artikeln
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Vi använder cookies för att förbättra din vistelse. Om du fortsätter att surfa på webbplatsen godkänner du användningen av cookies.