VD har ordet

Nyab-hamn-panorama-jpg

 

2017-05-19:

NYAB, dags för ett nytt kapitel av tillväxt.

Vi har nyligen stängt böckerna för föregående år, dvs 2016. Det första året utan ett tillväxtmål som följaktligen gick i konsolideringens tecken, detta efter tre år med en extrem tillväxt. Vi har klarat även den utmaningen väldigt bra och stängde föregående år med en tillväxt på koncernnivå om blyga 5 %. och en vinstmarginal som redan 2015 låg klart över branschgenomsnittet som ytterligare förbättrades med ca 2,5 procentenheter till drygt 10 %.

Syftet med konsolideringen var att bygga ett ännu starkare fundament, att utveckla våra medarbetare och vårt arbetssätt samt att bygga en kassa som klarar av att hantera risker samt kassaflöde vid en framtida fördubblad volym.

Vi lämnar nu lågsäsong och gör det med ett bra resultat och med en diversifierad samt sund orderstock. Orderstocken är större än någonsin och när full produktion uppnås efter vår nyligen påbörjade tillväxtresa så kommer NYAB att vara ungefär dubbelt så stort. Något förenklat kan man säga att volymen för första halvåret 2017 är likvärdigt med första halvåret 2016, fast under slutet av andra halvåret är vi närapå dubbelt så stora, så helåret borde medföra en volymökning om uppemot 30%. Full effekt syns först 2018 avseende produktion och omsättning.

Detta är såklart möjligt för att människorna i NYAB fortsätter växa, vi är klart bättre nu, än vad vi var för bara ett år sen. Duktiga människor väljer att komma till oss och de bidrar med sin syn, sina tankar, erfarenheter och sin energi och vi presterar samt växer sedan tillsammans.

Samtliga affärsområden växer. Johan Rahkola, Affärsområdeschef bygg har nyligen påbörjat sitt arbete som skall leda till att vi inom kort är ett av länets vassaste bolag på större nybyggnationer. Bygg är det affärsområde där jag under de närmaste 2-3 åren spår den största utvecklingen. Johan är driven, kunnig, ser möjligheter och kommer till ett bolag som är i ordning, med en redan väl fungerande och kompetent mindre byggverksamhet. Tillsammans med de redan verksamma i bygg, företagskulturen, synergierna och de som är på väg in kommer det att bli roligt och utmanande för mig att hjälpa till och bidra i den mån jag förmår och tillåts.

Möjligen vill cheferna och medarbetarna i de idag större affärsområdena bevisa motsatsen, avseende högst utvecklingstakt, och det är de välkomna att göra. För på NYAB gör vi ändå allting tillsammans, är konservativa och tänker nytt, förlorar och vinner, sörjer och firar, kämpar och utvecklas. Vi har roligt när vi gör det och vi har tillsammans uppnått något som jag betecknar som kollektiv intelligens.

Jag fick nyligen motta pris som årets företagare i Luleå. Detta är ett personligt pris, men i ett bolag av denna storlek är individens roll klart begränsad och underordnad. För mig är det ett pris till och för NYABs medarbetare, och en konsekvens av den prestation vi utfört.

Jag vill också passa på att tacka våra underentreprenörer, leverantörer och samarbetspartners. Glädjande ser jag att många av de vassaste och skarpaste som finns vill jobba med oss och åt oss. Samt att det inte spelar någon större roll om det är en schaktentreprenör, elinstallatör, maskinägare, leverantör av VA-material eller byggvaror, försäkringsförmedlare, kommunikationsbyrå eller bank. Dessa har från första dag, när vi var ett i affärsstorlek obetydligt litet bolag, dock med stora planer, varit på tå och bistått med sin kompetens. De har antagit våra utmaningar och har haft roligt, nått framgång och skapat mervärden och tillväxt för respektive bolag, NYAB och samhället tillsammans med oss.

Nu kör vi!                                                                                                  

Johan Larsson, VD NYAB

Dela artikeln
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Vi använder cookies för att förbättra din vistelse. Om du fortsätter att surfa på webbplatsen godkänner du användningen av cookies.